Pokémon forældreguide

Her tilbydes nogle opklarende ord til voksne, hvis børn elsker Pokémon.

Du tænker måske, at det der Pokémon er total uforståeligt og abstrakt, grafikken er grim, og hvorfor er det så dyrt, når ungen bliver ved med at komme hjem fra SFO og igen har byttet alle sine kort væk?

Ro på, vi hjælper dig igennem.

 

Hvad er (en) Pokémon?

Pokémon er et fiktionsunivers, som stammer fra Japan (derfor den farverige visuelle stil). Omdrejningspunktet er børn i skolealderen, der møder de små og store 'fantasi-dyr', Pokémon. Pokémon-ordet er en sammentrækning af Poketto Monsuta, som betyder noget i retning af pocket monster, altså lomme-monster.

Pokémon udtales [-ge-mon] (tænk ikke på apostroffen over éet, ingen ved hvad den laver der), og er i øvrigt et ganske ubøjeligt ord: En Pokémon, to Pokémon, alle Pokémon.

Pokémon er billeder på sider af børnenes personligheder, eller evner de besidder. Pokémon historierne handler om at finde og tæmme flere Pokémon, (altså opdage og bemægtige sig nye egenskaber), dyste mod andre osv. En dannelsesrejse-fortælling som vi kender dem fra eventyr og Disney-film.

 

Er Pokémon kortspillet konkurrencepræget?

Ja, på en god måde. Selve Pokémon kortspillet handler om, at dine Pokémon kæmper mod modstanderens Pokémon og den bedste vinder. Det er altså ikke barnet som dyster, kæmper og bliver slået hjem: det er hans Pokémon, der bliver besejret. Hvorimod man sagtens kan blive gal og ked af det, når éns brik bliver slået hjem i ludo – brikken er en repræsentation af dig, og du bliver smidt tilbage til start. Bogstaveligt talt. 

I Pokémon er det anderledes. Det kan godt være, at dine Pokémon bliver besejret af modstanderens Pokémon, men du er intakt. Det spillende barn er Pokémon træner, lige som en træner på et fodboldhold.

 

Er Pokémon voldeligt?

Nej. Pokémon universet har et solidt moralsk fundament, som lægger vægt på værdier som at hjælpe hinanden, at turde udfordre sig selv, at være ærlig - selvom det er svært - og at stå ved sig selv og sige fra overfor ondskab og uretfærdighed. Dertil et stærkt budskab om at opsøge viden, lære og dygtiggøre sig. 

Det er kvalitativ underholdning og værdifuld indflydelse, i en verden fuld af hjernedød Youtube, der handler om at spise flest muligt Nuggets uden at brække sig. (Derudover intet nævnt, intet glemt 😉 )

Hvordan spiller man Pokémon kort?

Pokémon fanger børn i den alder hvor de er mest nysgerrige, og super kvikke til at lære. Pokémon kortspillet er fremragende for barnets engelske læring, men især for matematikken. De fleste 7-årige forstår mekanikken i Pokémon kamp. Man spiller en Pokémon ud, man lægger energi bag, og den angriber og giver f.eks. 10 i skade. Modstanderens Pokémon trækker skaden fra sine hitpoints (Livspoint) f.eks. 80, og har så 70 livspoint tilbage.

I næste runde lægges der yderligere energi bag den aktive Pokémon, og den angriber med sit special angreb, der giver 30 i skade. Således fortsættes der, indtil én af de aktive Pokémon ikke har flere livspoint og må trække sig fra kampen.

Men mit barn bytter bare...?

De fleste børn starter med at kaste kærligheden på de farvestrålende kort, som de samler og bytter med hinanden. Det er selvfølgelig helt ok, men at købe GX’ere og VX-bokse til et byttende barn, svarer lidt til at købe DBU-godkendte benskinner og en ægte læderbold for kun at spille fodbold med sig selv hjemme i haven. 

Pokémonkort er fine klenodier, men magien sker altså først, når I kommer i gang med at spille. Øv jer sammen, prøv en af de simple ”Kom i gang"-pakker, som vi har i Superhelten.

Og kom ned og lær hvordan man gør! Der er altid plads til et intro-spil i Superhelten, og man kan spille Pokémon med jævnaldrende i butikken hver evig eneste lørdag.

 

Vel mødt!